iPhone Sıfırlama, Fabrika Ayarlarına Geri Döndürme

Bir iOS cihazını fabrika ayarlarına döndürmek, birçok sorunu çözmesinin yanı sıra cihazı satışa çıkardığınızda da gereklidir. Bu yazıda iPad veya iPhone nasıl sıfırlanır konusu hakkında bilgi vereceğiz.

iPad veya iPhone resetleme işlemi, cihazdaki tüm verileri silerek cihazı fabrika ayarlarına döndürür. Bu işlem, cihazın verilerini ve ayarlarını koruyan, genellikle ilk önce denenmesi gereken yeniden başlatma ve yeniden başlatmaya zorlama işlemlerinden farklıdır.

iPad veya iPhone ayarları sıfırlama işlemi için Ayarlar > Genel > Sıfırla > Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil bölümüne gidiniz.

Ancak bu yazıda da açıklayacağımız gibi öncelikle bazı adımları tamamlamanız gerekir. iPhone nasıl fabrika ayalarına döner sorusuna cevap verirken, almanız gereken önlemleri ve yanlışlıkla sildiğiniz verileri nasıl kurtaracağınızı da açıklayacağız.

Neden iPhone’u Sıfırlamam Gerekiyor?

Eğer iPad veya iPhone ile sorun yaşıyorsanız ve önceki çözümler işe yaramadıysa iPhone komple sıfırlama işlemi gerekebilir. Ancak öncelikle cihazınızı yeniden başlatmayı denemeniz gerekir. Fabrika ayarlarına dönmek, telefonun çökmesi veya donması gibi durumlarda ya da nedenini anlayamadığınız sorunlarda faydalı olacaktır.

Modern elektronik cihazlar oldukça karmaşıktır ve arada bir karışık durumlar sergileyebilirler. Cihazı sıfırlamak ve içindeki tüm verileri silmek, performans ve donmayla ilgili sorunları ortadan kaldırabilir.

Ayrıca, elinizdeki iPhone’u satmak veya ailenizden birisine vermek istiyorsanız, cihazda depolanmış tüm hassas verileri silmeniz hayati önem taşır. Aksi halde kötü niyetli bir alıcı sosyal medya profiliniz, finansal bilgileriniz, kişisel fotoğraf ve videolarınıza erişerek bunları paylaşabilir veya kimliğinizi çalabilir.

iPhone Fabrika Ayarlarına Nasıl Döndürülür?

Cihazdaki verileri tamamen silerek, telefonu fabrika ayarlarına döndürmek istiyorsanız izleyebileceğiniz bazı adımlar var.

iPhone’u Yedekleme

iPhone yedekleme konusunu açıklayan daha kapsamlı bir yazımız olsa da burada kısaca konudan bahsetmek istiyoruz.

  1. iOS cihazınızı yedeklemek için iCloud veya iTunes kullanabilirsiniz.
  2. iCloud için Ayarlar > iCloud > Yedekleme bölümüne giderek bu özelliğin açık olduğundan emin olun. En son yedeklemenin ne zaman yapıldığını görmek için gün ve saatin gösterildiği Şimdi Yedekle seçeneğinin altına bakın. Eğer daha önce yedekleme yapmadıysanız, Şimdi Yedekle seçeneğine tıklayarak adımları izleyebilirsiniz.
  3. iPhone veya iPad yedeklemesi için iTunes kullanmak istiyorsanız, şarj cihazını kullanarak cihazı bilgisayar veya Mac cihaza bağlamanız gerekir. Oynat düğmesinin altında iTunes’un sol üst köşesinde yer alan iPhone veya iPad ikonuna tıklayın.

iPhone Sıfırlama, Fabrika Ayarlarına Geri Döndürme

iPhone Telefon Resetleme

iPad veya iPhone’u yedeklediğinizden emin olduktan sonra resetleme işlemine hazırsınız. Bu işlem cihazdaki tüm verileri sileceği için öncesinde yedekleme yapmanız önemlidir.

  • iPhone veya iPad resetleme işlemi için Ayarlar > Genel > Sıfırla bölümüne gidiniz ve iPhone Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil seçeneğine tıklayınız.
  • iCloud yedeklemesi yaptıysanız, iOS size kaydedilmeyen verileri kaybetmemeniz için güncelleme yapmak isteyip istemediğinizi soracaktır. Bu tavsiyeye uymanızı ve Güncelledikten Sonra Sil seçeneğine tıklamanızı öneririz.
  • Eğer varsa şifrenizi girdikten sonra kırmızı renkli iPhone’u Sil seçeneği olan bir uyarı kutusu çıkacaktır. Buna tıklayın.
  • Bu işlemi onaylamak için Apple ID şifrenizi girmeniz gerekir. Cihazdaki veriler silinecek ve ilk kurulumda gördüğünüz ekran karşınıza çıkacaktır.
  • Ayrıca macOS Catalina güncellemesi olup olmadığına bağlı olarak iTunes veya Bulucu ile iPhone veya iPad sıfırlama işlemi yapabilirsiniz. iOS cihazını bilgisayara taktığınızda cihazı tamamen sıfırlayacak şekilde “iPhone’u Fabrika Ayarlarına Döndür” seçeneğini göreceksiniz.

iPhone Sıfırlama, Fabrika Ayarlarına Geri Döndürme

Silmeden Önce iPhone Yedeklemesi Yapmayı mı Unuttunuz?

iPhone veya iPad’i yedeklemediğiniz konusunda endişeleniyorsanız, merak etmeyin. Cihaz siz farkında olmadan kendisini yedeklemiş olabilir.

iPhone her şeyi silme işleminden önce iCloud’a yedekleme yapıp yapmadığınızı öğrenmek için (5 GB boş alan elde edersiniz) Ayarlar > iCloud bölümüne gidin ve Saklama Alanı bölümünü seçin. Saklama Alanını Yönet seçeneği çıkana kadar birkaç saniye bekleyin ve üstüne tıklayın. Burada iOS cihazlarınız için farklı yedekleri göreceksiniz. Hatta saklama yeri açmak için eski iPhone’un yedeklerini bile silebilirsiniz.

Yedekleri gördükten sonra hangi iPhone veya iPad’e ait olduğunu anlayabilirsiniz. Cihazınıza tıklayarak nelerin yedeklenip yedeklenmediğini görebilirsiniz. 5GB alanınızı doldurmamak için bazı şeyleri silebilir veya ekstra saklama alanı için ek ücret ödeyebilirsiniz.

Bazı uygulamaların yedeklenmeye ihtiyacı olmadığını düşünebilirsiniz. Sonuçta uygulamaları App Store üzerinden indirdiniz ve istediğinizde tekrar yükleyebilirsiniz. Ancak bu yedeklerde kaybetmek istemeyeceğiniz oyun verileri, ayarlar ve tercihler olabileceğini aklınızda tutmalısınız.

iPhone’un en son ne zaman yedeklendiğini görmek için Ayarlar bölümüne gidin ve ana ekranın üst kısmında adınızı ve/veya fotoğrafınızı içeren ID kartına tıklayın. iCloud > iCloud Yedeği seçeneğine tıklayın ve son yedekleme günü ve saatini görün. Yedekleme iPhone’u en son şarja taktığınız ve Wi-Fi erişiminin olduğu zaman gerçekleşmiş olabilir. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşir.

Eğer şu an bu yöntemi kullanmıyorsanız, kullanmanızı öneririz. Ayarlar > [ID kartınız] > iCloud > iCloud Yedeği bölümüne gidin ve iCloud Yedeği yeşil olacak şekilde açın. Bu işlem en kolay yedekleme yöntemidir ve nerede olursanız olun, internet bağlantısına sahip olduğunuz sürece telefondaki verilerinizi kurtarabileceğiniz anlamına gelir.

iPhone veya iPad’den Silinen Veriler Nasıl Kurtarılır?

Öte yandan eğer yedekleme yapmadıysanız iPhone cihaz sıfırlama ile verileri sildikten sonra tekrar kurtarma şansınız olmaz.

iOS cihazındaki veriler otomatik olarak şifrelenir ve cihazın silinmesi şifre anahtarını yok eder. Bu da, cihaz yedekleme yapılmadan sıfırlandığında ve tamamen silindiğinde herhangi bir şeyi kurtarmayı neredeyse imkansız hale getirir.

Acil bir durumda, Apple Genius Bar’da çalışan uzmanlarla da konuşabilirsiniz ancak onlar da aynı şeyi söyleyecektir. Bu durum sadece verileri silme veya cihazı sıfırlama durumunda geçerlidir. Veri bozulması, cihaz arızası gibi durumlarda uzmanlar size yardımcı olacaktır. Ayrıca bu durum düzenli olarak yedekleme yapma önerimizin önemini göstermektedir.

iPhone Nasıl Geri Yüklenir?

Kullanmaya devam etmek istediğiniz telefonun içindekileri sildiyseniz, içeriği yedeklemenizden telefonunuza geri yükleyebilirsiniz. Bunun için adımlar şu şekildedir:

iCloud Yedeği İle

iPhone fabrika ayarlarına döndürme işlemi tamamlandıktan sonra iPhone’u en baştan kurun:

  1. iPhone’u açın ve iPhone’u Kur seçeneğine gelene kadar Wi-Fi şifresi gibi bilgileri girin.
  2. Şimdi elinizde üç seçenek olacak: Yeni iPhone Olarak Kur, iCloud Yedeğini Geri Yükle veya iTunes Yedeğini Geri Yükle. iCloud seçeneğini seçtiğinizde iCloud hesap detaylarınızı girmeniz istenecektir.
  3. Bu işlemi tamamladıktan ve kullanım koşullarını kabul ettikten sonra iPhone verileri geri yüklemeye başlayacaktır.

Yedeklediğiniz veriler fazlaysa ve internet bağlantınız kötüyse bu işlem uzun sürebilir, dolayısıyla aceleniz varsa bu işlemi başlatmayın. Yedekleme tamamlandığında iPhone yeniden başlayacak ve daha sonra ise daha büyük bir iş olarak uygulamalarınızı indirmeye başlayacaktır.

iTunes veya Bulucu Yedeği İle

  1. Daha önce açıkladığımız iCloud adımlarında olduğu gibi, iPhone’u Kur ekranı çıkana kadar adımları izleyin ve ardından iTunes’dan Geri Yükle’yi seçin. iPhone tüm ayarları sıfırlama işlemi için bu adımlar gereklidir.
  2. iTunes’a bağlanmanız isteneceği için iPhone’u bilgisayara takın. iTunes üzerinde yedekleri geri yükleyebileceğiniz bir seçenekle karşılacaksınız. Devam seçeneğine tıkladığınızda iPhone otomatik olarak kurulacak ve iTunes’daki yedek geri yüklenecektir.
  3. İşlemi tamamladığınızda yepyeni bir sisteme sahip olacaksınız. Umarız karşılaştığınız tüm sorunlar geride kalmıştır.